RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Unes ulleres permeten als sords 'escoltar' en el cinema

dilluns, 5 de maig del 2008

Les pel•lícules amb subtítols per a sords mostren dues línies de text, una per als diàlegs i altra amb informació sobre l'escena. Hi ha gent a la qual li molesta veure tantes lletres en pantalla. Un equip d'investigadors de la Universitat Carlos III, de Madrid, ha trobat una solució. Es tracta d'unes ulleres que incorporen una petita pantalla de cristall líquid de 320 x 240 píxels instal•lada sobre la lent dreta. En ella apareixen els subtítols, que només veu l'usuari. L'aparell ja ha estat seleccionat per la revista nord-americana Estafi com un dels invents de l'any.

Les ulleres es connecten amb un cable a un petit receptor de la grandària d'un paquet de cigarrets. Mitjançant una connexió sense fil, aquest capta el senyal que emet un ordinador personal. Funciona amb piles, amb una autonomia de tres hores. Amb un sol terminal instal•lat en la cabina de projecció, per exemple, es poden enviar els subtítols a diversos espectadors, segons explica el director del projecte, José Manuel Sánchez Pena, del departament de Tecnologia Electrònica de la Carlos III i responsable d'investigació del Centre Espanyol de *Subtitulación i *Audiodescripción (*CESyA), que depèn del Ministeri de Treball i Assumptes Socials.

L'invent figura ja entre els tres millors de l'any per a Estafi, en la categoria d'entreteniment, al costat d'un audímetre de ràdio i televisió portàtil (Portable People Meter) i la pel•lícula d'animació Beowulf, de Robert Zemeckis, per les seves innovacions en la sincronització d'imatges reals i digitals.

No es concedeix cap premi, però Sánchez Pena considera que la distinció ja suposa un recolzament considerable. De fet, assenyala que dues multinacionals espanyoles ja s'han interessat pel prototip, que es va concloure a l'inici de l'any. "El cost de les ulleres és d'uns 450 euros, però òbviament serà menor quan es fabriquin en sèrie", detalla. Tanmateix, suggereix que cada sala conti amb "5 o 6" d'aquestes perquè s'usin durant la projecció i es retornin al sortir.

Alguns usuaris confessen que la principal incomoditat és que costa enfocar la pantalla del cinema i les ulleres al mateix temps. "Jo de moment prefereixo utilitzar el senyal magnètic que transmet els sons de la pel•lícula al audífono perquè em resulta més còmode", assenyala un jove de 22 anys que sofreix problemes auditius des que tenia tres mesos.