RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

La neurorrehabilitació i la robótica

dissabte, 25 d’octubre del 2008

El Lokomat és un exoesquelet per a les extremitats inferiors que s'usa en la rehabilitació de la marxa en lesions medul·lars i problemes semblants. Si bé no té uns efectes miraculosos, fa molt més fàcil i ràpid tot el procés de rehabilitació: abans necessitaven una persona agafant cada cama del pacient i movent-les com ho faria si caminés, imagineu-vos que treball!

En l'institut Guttmann tenen un exemplar de Lokomat. En www.hocoma.ch podeu trobar alguns videos molt interessants sobre ell.

Sobre un projecte acabat fa poc: el "Free Hand Project" en www.cyberhand.org podeu trobar alguns videos i més informació tècnica, molt interessant, però encara de molt per investigar. Es tracta d'una pròtesi robòtica per a gent amb alguna mà amputada. I el millor de tot: aquesta es controla directament amb els mateixos impulsos nerviosos de la persona, és a dir, amb sol pensar-ho. Bo, un científic ho ha provat, implantant-se ell mateix el control al seu braç i controlant la mà a distància i sembla que funcionava! Amb tot, s'han vist efectes secundaris de dolor i sensacions estranyes al braç. Un problema més és la sensibilitat de la mà, que per molts sensors que se li hagin posat fins i tot no se sap com transmetre-la de la forma necessària que produeixi sensacions reals en la persona i pugui així, per exemple, agafar un vas amb la força necessària, sense trencar-lo, o apartar la mà si s'aquesta cremant.

Font:
ARDE. Associació de Robòtica i Domòtica d'Espanya.
http://www.webdearde.com