RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Els discapacitats, menys dependents gràcies a la tecnologia 3G

dimarts, 14 de desembre del 2010

La tecnologia 3G es pot convertir en una de les eines més útils a l'hora d'intentar millorar les condicions de vida de les persones amb discapacitat. L'aplicació d'aquesta tecnologia de mobilitat pot suposar grans avenços en el desenvolupament quotidià de persones que en molts casos no poden desplaçar-se.



L'aplicació de connexions 3G està permetent desenvolupar programes i dispositius que poden suposar grans millores.

Un dels agents que més està desenvolupant activitats en el camp del desenvolupament de tecnologies i projectes per a les persones discapacitades és Wireless Reach. Aquesta iniciativa de Qualcomm fa uns quants anys desenvolupant projectes destinats a la gent discapacitada ia l'aplicació de la tecnologia sense fils en àmbits com la salut.

Recentment es va iniciar un projecte en aquest sentit a Portugal. La iniciativa, desenvolupada sota el nom 'Llum i Lluna', facilita l'accés a eines de comunicació 3G a persones amb síndrome de Down, entre d'altres discapacitats. Presentada fa un parell de setmanes, es tracta de l'última iniciativa en aquest terreny però ja abans, Wireless Reach va arrencar un projecte similar amb la gent gran com a objectiu.

El projecte en qüestió, que compta amb el suport de Vodafone Espanya i la Creu Roja espanyola, es denomina '3 G per a totes les generacions '. La idea d'aquesta iniciativa és facilitar mitjans de comunicació per a gent gran que tinguin les seves capacitats disminuïdes. El sistema permet realitzar videotrucades gràcies a un telèfon equipat amb 3G i un sistema de marcatge especial.

Les persones que participen en el projecte, gràcies a la tecnologia posada a la seva disposició, tenen l'oportunitat de connectar amb la seva família i amb membres de la Creu Roja en cas d'emergència d'una forma ràpida i sobretot senzilla. En un principi el projecte estava format per 100 persones, però davant el seu èxit s'ha ampliat amb 150 persones més.

Els responsables d'aquesta iniciativa, davant el seu èxit, han arribat a un acord amb l'Associació de Sords espanyols, mitjançant la qual el projecte s'adapta a les persones amb discapacitats auditives. D'aquesta manera els dispositius s'adapten a les seves necessitats mostrant el text de les converses. Es tracta d'un avanç important, que garanteix la independència de persones amb discapacitat, reduint dràsticament la seva dependència.

ÚLTIMES APLICACIONS EN SALUT

Sens dubte una de les aplicacions de la tecnologia 3G en la lluita contra la discapacitat està en la seva implantació en mètodes de control per a pacients. En aquesta línia s'ha anunciat la creació d'una sèrie de tiretes i benes que s'incorporarien aquesta tecnologia.

Aquestes vendes estan dissenyades per a monitoritzar les condicions específiques i per resultar fàcils de posar i treure, usar i poder rebutjar.

Per exemple, s'ha desenvolupat un embenat intel ligent que s'enganxa al pit per monitoritzar "la freqüència cardíaca i detectar arítmies", explica el vicepresident de desenvolupament de productes de salut de Qualcomm, Donald Jones, en una entrevista per al portal Medhealth.

Les aplicacions d'aquestes vendes poden augmentar-se a altres persones amb diferents tipus de discapacitat. Per exemple, "els diabètics ara tenen l'opció d'utilitzar biosensors intel ligents per al monitoratge continu de glucosa".

Per exemple DexCom ofereix un sensor de banda semblant que mesura i transmet els nivells de glucosa durant una setmana abans que necessiti ser reemplaçat. Això és una millora enorme ", ha comentat Donald Jones.

El vicepresident de Qualcomm ha assegurat que aquest tipus de tecnologia tindrà un gran èxit en el futur i que se seguirà desenvolupant. "Qualcomm ha desenvolupat una tecnologia de ràdio de baixa potència que sortirà aviat i serà molt útil per al disseny de la pròxima generació de embenats intel ligents i sensors", ha dit Jones.

_________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
http://www.diversitatfuncional.org/
Bloc LES TIC I LA DISCAPACITAT
http://discapacitat.diversitatfuncional.org/