RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Estudiants sords proven el llenguatge de signes a Smartphones

diumenge, 5 de setembre del 2010



Per a la majoria de la gent, el xat de vídeo en telèfons mòbils és una aplicació divertida. Però per a alguns usuaris, el xat de vídeo pot fer una gran diferència en la seva qualitat de vida.

Els enginyers de la Universitat de Washington han desenvolupat un sistema que ajuda a sords i oients on els usuaris es comuniquen mitjançant xat de vídeo de manera eficient ia baix cost sobre xarxes 3G. Amb el xat de vídeo, poden utilitzar llenguatge de signes americà, tal com ho fan en les converses cara a cara.

"El punt és proveir comunicació en temps real de vídeo mòbil per a persones sordes", diu Jessica Tran, un estudiant de doctorat a la Universitat de Washington, que va treballar en el projecte mòbil amb Eve Riskin ASL, un professor d'enginyeria elèctrica a l'escola . "Som capaços d'enviar vídeo a través de les dues 3G i Wi-Fi de xarxes amb un ample de banda molt reduït."




La primera fase de les proves del dispositiu, que va començar a finals del mes passat, conclourà el dimecres.

Fins ara, les persones sordes utilitzen el vídeo xat en els PC. En els telèfons mòbils, han d'enviar missatges de text. Però això pot ser limitant ja que no transmet emocions, les inflexions de veu o llenguatge corporal.

L'iPhone 4, Evo HTC i Samsung 4G Epic tenen càmeres frontals per videoconferències.

No obstant això, el xat de vídeo en aquests dispositius pot necessitar massa ample de banda. El programa de vídeo d'iPhone FaceTime utilitza gairebé 10 vegades l'ample de banda mòbil ASL, diuen els investigadors.

Com a resultat, les companyies solen imposar restriccions als xat de vídeo a les seves xarxes, cosa que limita la funció de les connexions a la xarxa Wi-Fi.

Un programari especialment dissenyat que permet xat de vídeo a través de telèfons mòbils, sense ocupar molt ample de banda, podria canviar això.

"Mobile ASL està molt bé", diu Josies Cheslik que ha tractat el nou dispositiu. "És igual que quan la gent acaba de recollir el telèfon i trucar a una altra persona. I és més ràpid que els missatges de text o correu electrònic."

Els últims telèfons intel ligents ja introdueixen xat de vídeo sobre xarxes mòbils per als usuaris.

Per mòbils ASL, els investigadors han trobat una manera d'optimitzar les senyals de vídeo comprimit. En augmentar la qualitat de la imatge al voltant de la cara i les mans, han reduït la velocitat de dades fins a 30 kilobytes per segon. ASL mòbil també utilitza la detecció de moviment per identificar si una persona està o no fent senyals pel que pot ajudar a allargar la vida de la bateria del telèfon durant l'ús de vídeo.

Tran diu que quan els investigadors van començar a treballar en el projecte, fa uns cinc anys, els telèfons amb càmeres frontals no estaven disponibles en els EUA Així que els telèfons eren importats des d'Europa. Però a mesura que els telèfons intel ligents als EUA es fan més comuns i comencen a incloure càmeres frontals, el projecte podria trobar maneres de fer seu programari compatible amb els dispositius existents.

Per ara, ASL mòbil només es pot executar en telèfons que funcionen el sistema operatiu Windows Mobile, però l'equip espera per portar-a Android.

Fotos: Maria Levin / Universitat de Washington

Font: Wired http://www.wired.com/gadgetlab/2010/08/deaf-students-sign-language/


Segueix el blog des de Facebook en català
Segueix el blog des de Facebook en castellà
_________________________________
Portal web DIVERSITAT FUNCIONAL
 http://www.diversitatfuncional.org/
Blog LAS TIC Y LA DISCAPACIDAD
http://discapacitat-es.diversitatfuncional.org/