RSS2.0

LES TIC I LA DISCAPACITAT

Blog destinat a difondre i assessorar sobre les noves tecnologies de la comunicació i la informació per a les persones amb discapacitat i/o amb necessitats educatives especials.

LEER LA VERSIÓN DEL BLOG EN ESPAÑOL
READ BLOG IN ENGLISH

Un informe revela que un 25% dels europeus sofreix algun tipus de

dilluns, 2 de febrer del 2009

EFE (26/01/2009)

Uns 200 milions d'europeus sofreixen algun tipus de discapacitat física o mental, és a dir, un 25% dels habitants dels Estats membres del Consell d'Europa, L'Assemblea Parlamentària de la qual va debatre avui un informe sobre els drets d'aquests ciutadans.

El percentatge és superior al corresponent a l'escala mundial, que compta amb un total de 650 milions de discapacitats.

Segons el ponent de l'informe, el diputat liberal monegasc Bernard Marquet, el nombre creixent a Europa de persones grans "augmenta la probabilitat d'una discapacitat, d'una autonomia reduïda, de necessitar serveis d'assistència i d'un deteriorament de la qualitat de vida".

L'Assemblea va aprovar una resolució -64 vots a favor i un en contra- que incideix en la població escolar, i demana que els Estats garanteixin "l'accés a una educació no tradicional", amb l'objectiu que els discapacitats desenvolupin "aptituds que no podrien adquirir en l'educació normal".

Una esmena va impedir sol·licitar als Estats que "evitin la preponderància de centres escolars especialitzats que aïllen als estudiants discapacitats" i promoguin centres escolars ordinaris que "s'obrin els joves discapacitats".

El text demana una assistència "duradora i adaptada" en mitjans humans i materials per a les famílies que s'han d'ocupar d'un discapacitat a la llar.

La resolució també sol·licita que les persones discapacitades no es vegin privades de drets fonamentals, com a el de la propietat, l'ocupació, la vida de família, el matrimoni, el vot, la participació associativa i l'accés als tribunals.

A més, es convida als Estats "a perseguir i reprimir les pràctiques discriminatòries i les actituds inacceptables" cap a les persones discapacitades.

Els legisladors europeus recorden que el passat 3 de maig va entrar en vigor el Conveni de Nacions Unides sobre els drets dels discapacitats, que busca la "millora de la situació dels discapacitats físics i mentals".

La resolució alerta contra els abusos comesos contra persones que es troben sota tutela i fa una crida a les empreses per donar ocupació als discapacitats i facilitar la inserció professional de joves que hi ha hagut tota la seva vida en institucions especials.

També se subratlla la necessitat de suprimir les barreres arquitectòniques i que les noves construccions respectin, per exemple, les voreres amb rampes.
El diputat socialista britànic, Paul Flynn, va demanar que "les persones que han estat traïdes per la naturalesa de la vida puguin gaudir d'ella" amb dispositius "senzills i econòmics", com els microones que parlen, els bastons amb GPS, o els que permeten "mirar la televisió".

Flynn va destacar que en l'actualitat els discapacitats tenen més facilitats que abans a l'hora d'utilitzar un transport públic, anar a un restaurant, pujar amb ascensor o llegir un diari.

__________________________________
Portal web Les TIC i la Discapacitat

http://discapacitat.blogspot.com
http://www.diversitatfuncional.org